м. Чернігів,
вул. П'ятницька, 69
тел./факс: (0462) 727-135
chng.rp@darg.gov.ua

Форма контакту


Символіка Держкомрибгоспу

НОВИНИ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РИБООХОРОННОГО ПАТРУЛЯ / За І півріччя 2017 року у водоймах Чернігівщини виловлено більше 12 тонн водних біоресурсів.

      У І півріччі 2017 року у внутрішніх водоймах на території Чернігівської області користувачами, що займаються промисловим виловом риби добуто 12,846 т. водних біоресурсів, в тому числі риби 12,837 т, раків 0,009 т.       

      Держрибагентство вперше встановило частки на вилов риби не на 1, а на 5 років – з 2017 по 2021 р. Відтепер частка від ліміту визначається у відсотках для кожного користувача водних біоресурсів. За основу було взято вилов по кожному користувачу за 2013 – 2016 роки та загальний вилов всіма користувачами на відповідному водному об’єкті за ті роки.

Сам ліміт вилову для кожної окремої водойми оновлюватиметься щорічно і формуватиметься Держрибагентством на основі наукових досліджень щодо стану рибних запасів водойми.

Переважне право на встановлення частки добування (вилову) водних біоресурсів мають суб’єкти рибного господарства, які: традиційно (три і більше років) здійснюють спеціальне використання водних біоресурсів; використовували протягом попередніх трьох і більше років квоти не менш як на 75 відсотків; мають власну матеріально-технічну базу (плавзасоби, холодильні ємності, засоби добування, пристрої та механізми, що використовуються для переробки) для провадження рибогосподарської діяльності; здійснюють рибницько-меліоративні заходи, що забезпечують поліпшення санітарного стану рибогосподарських водних об'єктів (їх частин).

Промисловий вилов на території Чернігівської області здійснюють 7 користувачів – промисловиків на р. Дніпро та р. Десна з озерами в межах Чернігівської області.

Основну масу вилову складають: лящ –33,25%, плоскирка – 28,02%, плітка – 19,71%,  синець – 5,37%, щука – 3,78%, карась сріблястий – 1,95%, окунь – 1,76%, білизна – 1,68%, судак – 1,34% на інші види риб (сом, чехоня, окунь, лин, краснопірка, клепець, підуст, в’язь та ін) припадає вилову менше чим по одному відсотку.

Виловлена риба відповідної якості поставляється для продажу населенню області за доступними цінами.