м. Чернігів,
вул. П'ятницька, 69
тел./факс: (0462) 727-135
cnfishpatrol@cndro.gov.ua

Форма контакту


Символіка Держкомрибгоспу

НОВИНИ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РИБООХОРОННОГО ПАТРУЛЯ / Циганська риба.

    Лин (Tinca tinca) – риба родини коропових. Назву риба отримала внаслідок здатності на повітрі «линяти»: спійманий лин вкривається великими чорними плямами внаслідок відшарування від шкіри слизу, що густо вкриває тіло риби.

В старовину в народі лина ще називали «циганська риба», мабуть за золотистий переливчастий колір луски, що виблискує на сонці як золото. Англійці називали лина -  «риба лікар». Вважалось що втирання слизу линів може вилікувати багато хвороб.

Лин -  не стайна, лінива, малорухлива донна риба, живе у стоячих водах із замуленим дном, які гарно прогріваються та мають багато рослинності (затони річок, ставки, стариці). У природних водоймах молодь росте повільно: до кінця першого року досягає довжини 2,5-4 см і маси близько 2 гр; другого – довжини 8 см, маси 15 гр, на п’ятий-шостий – довжини 18-20 см і маси – 200-240 гр. Звичайні розміри лина 25-30 см у довжину при вазі 400-600 г. Лише окремі рекордсмени досягають ваги 5-6 кг. Тривалість життя лина може досягати до 13 років. Здатності до розмноження досягає у віці 3-4 років. Нереститься при температурі води 19-20°С, відкладаючи до 400 тисяч ікринок, на мілководді на підводні частини рослинності.

Лин уникає течії та холодної води. Гарно переносить дефіцит кисню. На зимовий період переміщується у найглибші місця водойми, де може занурюватись у мул. Прокидається лин від сплячки у березні - на початку квітня та починає активно харчуватись, Полюбляє личинок комах, черв’яків, дрібних молюсків, залишки рослинної їжі, які видобуває в придонному мулі, заглиблюючись у нього часом до 7-8 см.

Є два види лина:

Звичайний лин  природний абориген наших водойм. Має переважно зеленуватий, з золотим відливом колір.

Лин золотий - штучно виведена порода з лина звичайного. В наших краях взагалі не зустрічається. Колір цієї риби варіюється від блідо-золотого і аж до червоного, деякі види риб мають чорні або червоні плями на боках і плавцях. Це «золоті рибки» серед линів. Розводять їх у штучних ставках, суто з декоративною метою.

З досвіду рибалок - любителів найкращий час для лову лина восьма година ранку, пора року - наприкінці вести, з початку літа. Ловлять лина і з берега, і з човна тільки поплавковою вудкою.

Бувалі рибалки стверджують, що лин полюбляє кисломолочні продукти, тому до наживок та прикормок необхідно додавати віджатий сир, сироводку. Непогано клює на макуху, черв’ячків, каші, парені хлібні зерна.

В деяких країнах Європи м'ясо, печінка, слиз лина вважаються лікарськими препаратами. М’ясо у лина має солодкуватий смак, при цьому воно соковите і низькокалорійне, містить, фосфор, магній, залізо, калій та кальцій.  Але має і свої недоліки. По-перше, лин досить кістлявий, а по-друге йому властивий слабкий запах твані, що не всім доводиться по смаку. Позбутися від такого неприємного аромату можна, якщо потримати тушку кілька годин у прохолодній воді або просто промити сольовим розчином, при приготуванні використовувати спеції. Позбавитись слизу можна за допомогою окропу, так слиз згорнеться, і за виглядом нагадуватиме яєчний білок, який змивається прохолодною водою.

З лина можна приготувати безліч страв. Його можна смажити, запікати, тушкувати, варити смачну юшку та ін.

Чернігівський рибоохоронний патруль бажає гарних уловів! Смачних рибних страв! Пам’ятайте про дотримання правил рибальства!

(При написанні статті використано матеріали з Інтернету)