м. Чернігів,
вул. П'ятницька, 69
тел./факс: (0462) 727-135
chng.rp@darg.gov.ua

Форма контакту


Символіка Держкомрибгоспу

Рибогосподарська діяльність на території Чернігівської області / Корисні властивості риби

 На території Чернігівської області вирощуваннямта розведенням рибопродукції займаються 11 спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ) та 10 суб'єктів аквакультури.

Серед видів риб, які вирощуються цими підприємствами найбільш поширені: товстолобики, білий амур, короп, карась сріблястий та ін.

 

Товстолоб

Склад і корисні властивості товстолобика

М'ясо товстолобика багате білком зі збалансованим амінокислотним складом і поліненасиченими омега-3 і омега-6 жирними кислотами, які при регулярному надходженні в людський організм надають профілактичну дію не тільки відносно серцево-судинних, але і онкологічних захворювань, а також покращують стан при атеросклерозі, нормалізують роботу центральної і периферичної нервової системи. Корисний товстолобик і при гіпертонічній хворобі, подагрі, цукровому діабеті та ревматизмі. Мінеральні речовини продукту, зокрема сірка, фосфор, залізо і цинк, сприяють активному синтезу гемоглобіну, покращують вуглеводний обмін, надають виражену антиоксидантну дію і активізують ріст волосся і нігтів, і оновлення клітин шкіри.

Протипоказання

Товстолобика можна вживати при ідіосинкразії, - індивідуальної нестерпності рибних продуктів. При виникненні свербежу і висипу слід повністю відмовитися від усіх алергенних страв з товстолобика.

 

Амур білий

Склад і корисні властивості амура білого.

М'ясо білого амура багате вітамінами - А, С, Е, а також комплексом вітамінів групи В. Крім цього, у ньому присутні корисні елементи - магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, а також інші елементи.

При регулярному вживанні м'яса білого амура починає краще функціонувати серцево-судинна система, а також діяльність головного мозку. Крім того, м'ясо цієї риби активно бере участь у метаболізмі жирів, покращує стан шкіри, надає сприятливу дію на нервову і травну систему, а також є ефективним природним антиоксидантом.

У 100 грамах м'яса амура в середньому міститься близько 134 ккал.

Шкода і протипоказання

Вживання білого амура протипоказано тільки у випадку виникнення алергічних реакцій на рибні продукти.

Короп.

Склад і корисні властивості коропа.

М'ясо коропа багате вітамінами групи В, провітамін А, вітаміном Е, С і РР, багатьма мікро- і макроелементами (залізом, кальцієм, калієм, міддю, нікелем, марганцем, йодом, фосфором, магнієм і цинком), а також антиоксидантами .

Вживання коропа затримує процеси вимивання кальцію і фосфору з кісток, особливо у літніх людей, що допомагає попередити остеопороз. Це відбувається завдяки тому, що в коропі міститься збалансована кількість солей кальцію і фосфору, які добре засвоюються людським організмом. Також споживання в їжу м’яса карпа сприяє підтримці кисневого балансу в організмі, попереджує захворювання артритом.

Короп стабілізує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик інфаркту міокарда і раптової смерті. Також короп, як і більшість інших видів риби, є низькокалорійною їжею, а значить підходить тим, хто стежить за своєю фігурою.

Також доведено, що регулярне вживання в їжу коропа робить благотворний вплив на здоров'я слизових і шкіри, сприяє виведенню зайвого цукру з крові, а також має цілющу вплив не нервову і травну системи. Не менш корисно м'ясо коропа і при лікуванні захворювань щитовидної залози.

Але потрібно запам’ятати той факт, що користь можна отримати, вживаючи в їжу тільки якісну і свіжу рибу. Якщо риба не першої свіжості, то можна тільки нашкодити своєму організму. Тому давайте розберемося, як же правильно вибрати рибу.